Saint Bernard


Saint Bernard Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

GENEL YAŞAMA UYUMLULUK

Apartman yaşamına uyum sağlama:⭐⭐⭐
İlk defa besleyenler için uyum: ⭐⭐
Duygusallığa bağlı hassaslık:⭐⭐⭐⭐
Evde yanlız kalabilme:

 

AİLE YAŞAMINA UYUMLULUK

Aile ortamına uyum:⭐⭐⭐⭐⭐
Çocuklarla anlaşabilme: ⭐⭐⭐⭐⭐
Evdeki diğer hayvanlarla anlaşabilme:⭐⭐⭐⭐⭐
Eve gelen yabancılarla anlaşabilme:⭐⭐⭐⭐⭐

 

SAĞLIK ve BAKIM İHTİYAÇLARI

Tüy dökülme yoğunluğu:⭐⭐⭐⭐
Salya akma potansiyeli: ⭐⭐⭐⭐⭐
Bakım kolaylığı:⭐⭐
Genel sağlık:⭐⭐
Kilo alma potansiyeli:
⭐⭐⭐⭐
Boy:⭐⭐⭐⭐⭐

 

EĞİTİLEBİLİRLİK

Eğitim kolaylığı:⭐⭐
Zeka seviyesi: ⭐⭐⭐⭐
Tuvalet eğitimi:⭐⭐⭐
Havlama eğitimi:

 

FİZİKSEL İHTİYAÇLAR

Enerji seviyesi:⭐⭐⭐
Yorgunluk: ⭐⭐
Egzersiz ihtiyacı:⭐⭐
Oyunculuk potansiyali:⭐⭐⭐⭐

 

SAİNT BERNARD'IN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ

Boyutuna rağmen, Saint Bernard harika bir aile dostu olan sessiz bir ev köpeğidir. İçeride sakin olmasına rağmen, yayılabileceği küçük bir alana sahip olabileceği bir avluya kolay erişimi olması güzel olacaktır.

Uysal Saint Bernard, eğlenceli olmasa da çocuklara karşı nazik ve sabırlıdır. Okurken ya da televizyon seyrederken yanına sokulmak için harikadır, ancak küçük çocuklar için biraz fazla olabilir, yanlışlıkla onları devirebilir.

Saint Bernard'ın çok fazla egzersize ihtiyacı yoktur. O bir koşu arkadaşı değil ve sıcak iklimlerde yaşamak onlar için imkansızdır. Daha üzücü bir notta, Saint Bernardın dev boyutu onu ortalama köpek ömründen daha kısa bir süreye mahkum eder. Ayrıca çeşitli genetik hastalıklardan ve bozukluklardan muzdarip olabilir.

Saint Bernard bugün çok sevilen bir cins. Çok yönlü, iyi huylu ve orta derecede egzersiz ihtiyaçları olan büyük ama nazik bir köpek isteyen kişi veya aile için iyi bir seçimdir.

•Bir Saint Bernard dev boyutlu bir cinstir ve genellikle iç mekanlarda sessiz olmalarına rağmen, apartman dairelerine pek uygun değildirler. Hareket etmek ya da sadece uzanmak için alana ihtiyaçları vardır.

•Kendinizi düzenli biri olarak görüyorsanız, o zaman Saint Bernard size göre bir cins değildir. Salya akıtır ve yoğun tüy dökerler.

•Saint Bernard'ların zihinsel olarak olgunlaşması genellikle uzun sürer. Bu sizi birkaç yıl boyunca çok büyük bir köpek yavrusu ile bırakır.

•Saint Bernard harika aile hayvanları olmasına rağmen, istemeden küçük çocukları devirip onlara zarar verebilecekleri için küçük çocuklu evlerde tavsiye edilmezler.

•Aslen Alplerin soğuk havasına dayanacak şekilde yetiştirilen Saint Bernard, sıcakta çok zorlanır.

•Saint Bernard'ların sebepsiz havlayabilirler.

•Saint Bernards, genellikle sadece 8 ila 10 yıl arasında değişen kısa ömürlü bir türdür.

 

SAİNT BERNARD IRKININ TARİHİ

Saint Bernard tarihi çok eskilere dayanmaktadır fakat bu tarihin erken kısmının büyük bir bölümü zaman içerisinde kaybolmuştur ve 1700’lerden bugüne kadarki tarihi daha net bilinmektedir. Roma’nın Molossus ırkından türeyen Saint Bernard, 1660’tan 1670’e kadar etkileyici bir cankurtaran köpeğe dönüşmüştür. Bu sürede ilk parti Saint Bernardlar İtalya ve İsviçre arasında seyahat eden gezginler için bir sığınma merkezi olan Saint Bernard Bakımevi’ne getirilmiştir. İlk başlarda bu köpekler dev çarkları çevirmede, arabaları çekmede, insanlara eşlik etmede ya da gözcülük etmede kullanılır fakat sonraları rahipler Saint Bernardların karda iz bulmada fevkalade bir yetenekleri olduğunu farkeder. Saint Bernardlar kayıp gezginleri bulmaya, yüzlerini yalamaya ve yanlarına sokulup onları ısıtmaya, onları yeniden hayata döndürmeye başlar. Köpekler bu görevi 300 yıldan fazla sürdürürler ve 200’den fazla insanın hayatını kurtarırlar. Saint Bernard köpeklerinin en meşhur olanı Barry 40’tan fazla insanı kurtarmıştır. Barry’nin ölümüne yaklaşırken Saint Bernardlar bakıcı köpekler olarak anılmaya başlanmıştır. Barry’nin ölümünden sonra ise bu köpekler Barryhund olarak isimlendirilmiştir.

19. yüzyılın başlarında önemli bir miktar Saint Bernard hastalıklardan, şiddetli hava koşullarından ve soy içi çiftleştirmeden dolayı ölür. 1830 yılında, kalan Saint Bernardlardan birkaçı kurtarma içgüdüleri çok güçlü bir başka tür olan Newfoundland cinsi köpeklerle çiftleştirilir ve ilk uzun tüylü Saint Bernardlar ortaya çıkar. Uzun tüylerin onları hava koşullarından koruyacağı düşünülür fakat sonradan anlaşılır ki uzun tüylerin donması köpeklere ayak bağı olmaktadır ve bu yüzden uzun tüylü Saint Bernard’lar kurtarma görevlerinde kullanılmaz.

 

SAİNT BERNARD BOY ORANI

Saint Bernard büyük ırk köpekler arasındadır. Uzun, kaslı, güçlü, dengeli bir vücut yapısı vardır. Yetişkin erkeklerde yükseklik ortalama 70-76 cm., dişilerde 65-71 cm.’dir. Ağırlık ise erkeklerde 63-81 kg., dişilerde 54-63 kg. arası değişebilir.

 

SAİNT BERNARD KİŞİLİĞİ

Saint Bernardlar nazik doğalarıyla bilinirler ve erişkin olduklarında da nazik devler olarak anılırlar. Yetişkin Saint Bernardların istikrarlı bir karakteri vardır ve ani huy değişimlerini nadiren yaşarlar. Ailelerine olan mutlak bağlılıkları ve onlarla çok güçlü bağlar kurmaları meşhurdur. Bir Saint Bernard sahibiyle konuşursanız size daha önce bir köpeğe hiç bu kadar yakın olmadığını söyleyecektir. Yine de bağımsız bir tarafı vardır, asla yılışık ve ilgi budalası değildir. Ailesiyle aynı odada olmaktan hoşlanır fakat onların tepesine çıkmaz. Saint Bernardlar karşılaştıkları herkese karşı dost canlısı olmak üzere yetiştirilmişlerdir. Ortalama bir Saint Bernard yabancılara şüpheci yaklaşmaz ve onları kibarca karşılar.

Bazı Saint Bernardların korku ya da utangaçlıkla ilgili problemleri olabilir, fakat onlar bile nadiren agresifleşirler. Caydırıcı ve kalın, derinden gelen bir havlaması olduğu için gözcü köpek olarak görev yapabilirler fakat yumuşak huylu doğalarından dolayı koruma köpeği olamazlar. Ama bunun bir istisnası vardır, sahiplerinin tehlikede olup olmadığını fark edebilirler ve onlara zarar verilmesini engellerler.

Saint Bernardların çocuklarla arası çok iyidir. Erken yaşta uygun eğitim ve sosyalleştirmeden sonra görevleri de genellikle bu olur zaten. Saint Bernardlar çocukların kırılgan varlıklar olduğunu bir şekilde anlarlar ve onlara karşı inanılmaz nazik ve toleranslı olurlar. Saint Bernardlar diğer hayvanlarla da çok iyi anlaşırlar, çoğu ırkta görülen aynı cinsiyetteki köpeklerin arasındaki gerilim Saint Bernardlarda çok az görülür.

Saint Bernard sahiplenmek isteyenlerin aklında bulundurması gereken şey, onların zor beğenen ya da titiz köpekler olmadıklarıdır. Saint Bernard yerde yuvarlanmayı, kendini kirletmeyi sever. Çamurda ve karda oynar, toprağı kazar, çapaklanır, tüylerinin arasına otlar sıkışır, dev gibi vücuduyla bu kiri evinize taşır; uzun lafın kısası Saint Bernard ortalığı fena dağıtabilir. Ayrıca bol miktarda salya saçma ve horlama gibi huyları da vardır. Bazı Saint Bernardlarda gaz problemi de görülebilir.

 

SAİNT BERNARD SAĞLIK DURUMU

Saint Bernard sağlıklıdır, ancak tüm ırklar gibi, belirli sağlık koşullarına eğilimlidirler. Saint Bernard ırkı bu hastalıkların herhangi birini veya tamamını almaz, ancak bu cinsi düşünüyorsanız, bunların farkında olmanız önemlidir.

Saint Bernard ırklarında görülebilecek sağlık sorunları başlıda şunlardır:

Mide büyümesi

Kalça-dirsek çıkığı

Osteosarkom

Distikiyaz

Entropiyon-ektropiyon

Kardiyomiyopati

Osteokondritis dissekans

Diyabet

Servikal vertebral instabilite

 

SAİNT BERNARD IRKININ BAKIMI

Saint Bernard'ların yalnızca orta düzeyde egzersize ihtiyacı vardır, ancak obeziteyi önlemek için egzersiz yapmaları önemlidir. Eklemlerinde çok fazla ağırlık taşımak zordur ve artrit veya ortopedik sorunlara neden olabilir.

Saint Bernard yavru köpeğinize verdiğiniz egzersiz miktarını yetişkin boyutuna ulaşana kadar sınırlayın. Çok hızlı kilo almasına veya kaygan zeminlerde koşmasına veya zıplamasına izin vermeyin.

Saint Bernard'lar ısı bitkinliğine ve sıcak çarpmasına eğilimlidir. Günün sıcağında egzersiz yapmalarına izin vermeyin ve her zaman gölgeye ve tatlı suya erişebildiklerinden emin olun.

Eğitimsiz bir Saint Bernard, evinizde hasara yol açabilir ve insanlarla oynama hevesiyle sizi sürükleyebilir, bu nedenle erken eğitim çok önemlidir. Saint Bernard'ınızı mutlu ve rahat bir yaklaşımla eğitin. Temel kurallar koyun ve onlardan bunlara uymasını şart koşarken tutarlı olun.

 

Saint Bernard BESLENME DÜZENİ

Önerilen günlük miktar: İki öğüne bölünmüş, günde 5 ila 6 bardak yüksek kaliteli kuru mama.

 

Not: Yetişkin köpeğinizin ne kadar yediği, büyüklüğüne, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler de insanlar gibi bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda yiyeceğe ihtiyacı yoktur. Oldukça aktif bir köpeğin hareket düzeyi düşük bir köpekten daha fazlasına ihtiyacı olacağını söylemeye gerek yok. Köpek mamanız ne kadar iyi olursa, köpeğinizin gelişimi ve tüy kalitesi de o derecede iyi olur.

 

SAİNT BERNARD TÜY YAPISI VE RENKLERİ

Saint Bernardların kürkü çift katmanlıdır ve iki farklı tüy yapısı görülebilir; bunlar kısa tüy ve uzun tüydür. Kısa tüylü Saint Bernard’ın kürkünün üst katmanı yoğun, düz ve sert tüylerle kaplıdır. Kalça kısmında tüyler ters tarafa uzayabilir. Kuyruk yoğun tüyle kaplıdır. Uzun tüylü Saint Bernard’da ise dış katmandaki tüyler düz ve orta uzunluktadır. Yüzdeki ve kulaktaki tüyler kısadır.

Renk dağılımı beyaz üstüne kızıl ya da kızıl üstüne beyaz şeklindedir. Kızılın çeşitli tonları görülebilir. Göğüs, ayak, kuyruğun ucu, boyun çevresi, burundan kafanın üst tarafına doğru uzanan bölge beyazdır. Tüm vücut tek renk olmaz ya da beyazsız bir renk dağılımı olmaz.

 

SAİNT BERNARD IRKININ ÇOCUK VE EVCİL HAYVANLARLA GEÇİMİ 

Saint Bernardların çocuklarla arası çok iyidir. Erken yaşta uygun eğitim ve sosyalleştirmeden sonra görevleri de genellikle bu olur zaten. Saint Bernardlar çocukların kırılgan varlıklar olduğunu bir şekilde anlarlar ve onlara karşı inanılmaz nazik ve toleranslı olurlar. Saint Bernardlar diğer hayvanlarla da çok iyi anlaşırlar, çoğu ırkta görülen aynı cinsiyetteki köpeklerin arasındaki gerilim Saint Bernardlarda çok az görülür.

Çocuklara her zaman köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl dokunacaklarını öğretin ve her iki tarafın da herhangi bir ısırma veya kulak ve kuyruk çekmesini önlemek için köpekler ve küçük çocuklar arasındaki etkileşimleri her zaman denetleyin. Çocuğunuza uyurken veya yemek yerken hiçbir köpeğe yaklaşmamasını veya köpeğin mamasını elinden almaya çalışmamasını öğretin. Hiçbir köpek bir çocukla gözetimsiz bırakılmamalıdır.