Maltese Terrier


Maltese Terrier Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

GENEL YAŞAMA UYUMLULUK

Apartman yaşamına uyum sağlama:⭐⭐⭐⭐⭐
İlk defa besleyenler için uyum: ⭐⭐⭐⭐⭐
Duygusallığa bağlı hassaslık:⭐⭐⭐⭐
Evde yanlız kalabilme:

 

AİLE YAŞAMINA UYUMLULUK

Aile ortamına uyum:⭐⭐⭐⭐⭐
Çocuklarla anlaşabilme: ⭐⭐⭐
Evdeki diğer hayvanlarla anlaşabilme:⭐⭐⭐⭐
Eve gelen yabancılarla anlaşabilme:

 

SAĞLIK ve BAKIM İHTİYAÇLARI

Tüy dökülme yoğunluğu:⭐⭐
Salya akma potansiyeli: 
Bakım kolaylığı:⭐⭐
Genel sağlık:⭐⭐⭐
Kilo alma potansiyeli:
⭐⭐⭐
Boy:⭐⭐⭐

 

EĞİTİLEBİLİRLİK

Eğitim kolaylığı:⭐⭐⭐⭐
Zeka seviyesi: ⭐⭐⭐⭐
Tuvalet eğitimi:⭐⭐⭐
Havlama eğitimi:⭐⭐⭐⭐

 

FİZİKSEL İHTİYAÇLAR

Enerji seviyesi:⭐⭐⭐
Yorgunluk: ⭐⭐⭐
Egzersiz ihtiyacı:⭐⭐
Oyunculuk potansiyali:⭐⭐⭐⭐

 

 

MALTASE TERRİER'İN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ

Maltaseler uzun tarihi boyunca "Melitae Köpeği", "Malta'nın Köpeği", "Roma Hanımları Köpeği", "Yorgan köpeği", "Spaniel Nazik", "Bichon", "Malta Aslan Köpeği" ve "Malta Terrieri" gibi birçok isim verilmiştir." Bugün sadece Maltase olarak biliniyor.

Bu zarif oyuncak köpek ırkı, vücudunu kaplayan ipeksi beyaz tüyleriyle ünlüdür. Düz ve kalın, kürkü yere kadar düşer. Yıllar önce, Maltaseler birçok renkte geldi, ancak bugünlerde her zaman beyazlar. Düzgün tıraş edilmiş bir Maltase hareket ettiğinde, beyaz tüy bulutunun altında yüzüyor gibi görünür.

Ama Maltase kürkünden daha fazlasıdır. Hafif yuvarlak bir kafatası, siyah burun, damla kulaklar, uyanık gözler, kısa düz bacaklar ve zarif bir kuyruktur. Ailesine kendini adamış tatlı, zeki bir köpektir. Apartman yaşamına çok uygundur. Maltase yaşadığı her yerde çevresine duyarlı ve etkili bir bekçi köpeğidir aynı zamanda.

Narin ve aristokrat görünmelerine rağmen, Maltaseler çok fazla enerjiye sahip olabilirler. Çabaları için ödüllendirilirlerse çabucak öğrenirler. Refakatçi köpekler olarak uzun bir geçmişe sahip oldukları için, Maltaseler çok fazla insan ilgisine ihtiyaç duyarlar ve ayrılık kaygısından muzdariptirler. Her gün saatlerce yalnız bırakılırsa, havlayabilirler.

Hiçbir cins mükemmel değildir ve Malteseler bazen küçük çocuklara veya diğer köpeklere karşı hoşgörüsüzdürler, özellikle de insanlar tarafından aşırı şımartılmışlarsa.

Bununla birlikte, hoşgörülü Malteseler bile küçük çocuklu aileler için iyi bir seçim değildir, çünkü çok küçüktürler ve kolayca yaralanabilirler. Tüm köpekler gibi, evinizdeki yerlerini öğretmeli ve uygun sosyalleşme ve temel itaat eğitimi gerektirmelidirler.

•Malteseniz sizi memnun etmek isteyecek olsada, onu eğitmek zor olabilir.

•Malteseler, özellikle nemliyse veya nemli alanlarda yürüyorlarsa üşümeye eğilimlidirler.

•Küçük boyutları ve hassas yapıları nedeniyle, Maltaseler genellikle küçük veya küçük çocukları olan haneler için önerilmez.

•Bazı Malteseler hassas sindirim sistemlerine sahiptir ve seçicidirler. Malteseler diş veya diş eti sorunları varsa yeme sorunları ortaya çıkabilir. Maltesenizi yemek yerken veya yedikten sonra rahatsızlık gösteriyorsa, kontrol için veterinere götürün.

 

MALTASE TERRİER IRKININ TARİHİ

Maltase köpeği, en az iki bin yıl öncesine kadar izlenebilen bir geçmişi olan küçük ırkların en eskilerinden biridir. Sanatçılar, şairler ve yazarlar bu küçük köpeği Yunanistan, Roma ve Mısır'ın ilk büyük kültürlerinde ölümsüzleştirdiler. Aristoteles bile onlardan bahsetti. Yunanlılar, Maltese köpekleri için mezarlar inşa ederken, Mısır eserlerinde Maltese benzeri köpeklerin tasvirleri, bu eski kültür tarafından ödüllendirildiklerini gösteriyor. Mısırlılar ve yüzyıllar sonra birçok Avrupalı, Malteselerin hastalıkları tedavi etme yeteneğine sahip olduğunu düşündüler.

Tarihte öne çıkmasına rağmen, Maltese köpeğinin kesin kökeni belirsizdir. Birçoğu, türün Akdeniz'deki Malta Adası'nda Spitz veya Spaniel tipi köpeklerden geliştirildiğine inanıyor. Diğerleri onun İtalya'da geliştirildiğine inanıyor ve yine de diğerleri aslen Asya'dan olduğuna ve daha küçük Asya köpeklerinin çoğunun geliştirilmesinde rol oynadığına inanıyor.

Nereden geldiyse, Malteseler gelişti. 15. yüzyılda Fransız aristokratlarının kollarında ve kalplerinde güvenli bir yer bulmuştu. Henry'nin saltanatı sırasında, Maltese Britanya Adaları'na geldi. 16. yüzyılın sonunda, Malteseler asil ve asil hanımlar için favori bir evcil hayvan haline geldi. Küçük köpek, Kraliçe I. Elizabeth, İskoç Kraliçesi Mary ve Kraliçe Victoria'nın favorisiydi. Goya ve Sir Joshua Reynolds da dahil olmak üzere çok sayıda ressam, bu küçük köpekleri güzel kadın portrelerine dahil etti.

Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden ve Karanlık Çağlardan sağ kurtulmasına rağmen, Malteseler 17. ve 18. yüzyıllarda onu bir sincap boyutunda yetiştirmek için girişimlerde bulunulduğunda neredeyse yok edildi. Bu neredeyse feci deneyden sonra, yetiştiriciler onu kurtarmak için kanişleri, minyatür İspanyolları ve Doğu Asya minyatür köpeklerini karıştırdı. Bu, Malteselerin o kadar çeşitli hale gelmesine neden oldu ki, birkaç yeni ırk oluştu. Malteselerin Bichon Frise, Bolognese ve Havanese ırklarının doğrudan ataları olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir.

İngiliz yetiştiriciler, onu şimdi bildiğimiz gibi Malteseleri geliştirdi. Bugün ABD'deki Malteselerin çoğu, miraslarını İngiliz ithalatına kadar takip ediyor. Malteselerin ilk olarak 1800'lerin sonlarında ABD'de görüldü. 1870'lerde en eski Westminster Kennel Club gösterilerine girdiler.

AKC'ye kayıtlı Maltese köpeklerinin sayısı 1950'lere kadar çok yavaş arttı. O zamandan beri, cins oldukça popüler hale geldi. Malta köpek gösterilerinde seyirciler arasında en popüler ırklardan biridir.

 

 

MALTASE TERRİER KİŞİLİĞİ

Maltese, canlı bir kişiliğe sahip doğal bir köpektir. İnsan odaklı olduğu için, eğitime iyi yanıt verir.

Korkusuz Malteseler, karşılaştıkları herkesin insan ya da hayvan bir arkadaş olduğunu varsayar. Tatlı ve sevimli, her zaman istediklerini elde etmeleri ile tanınırlar.

Mizaç, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenirler. İyi mizaçlı köpek yavruları meraklı ve oyuncudur, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir.

Her köpek gibi, Maltalılar da gençken erken sosyalleşmeye birçok farklı insana, manzaraya, sese ve deneyime maruz kalmaya ihtiyaç duyar. Sosyalleşme, Malta köpeğinizin çok yönlü bir köpek olarak büyümesini sağlamaya yardımcı olur.

 

MALTASE TERRİER SAĞLIK DURUMU

Malteseler genellikle sağlıklıdır, ancak tüm ırklar gibi belirli sağlık koşullarına eğilimlidirler. Tüm Malteseler bu hastalıkların herhangi birini veya tamamını almaz, ancak bu cinsi düşünüyorsanız, bunların farkında olmanız önemlidir.

Patellar Lüks olarak da bilinen rahatsızlık bu küçük köpeklerde yaygın bir sorundur. Femur (uyluk kemiği), patella (diz kapağı) ve tibia (baldır) olmak üzere üç bölümden oluşan patellanın düzgün şekilde sıralanmamasından kaynaklanır. Bu, bacakta topallığa veya köpekte anormal yürüyüşe neden olur. Gerçek yanlış hizalama veya lüksasyon her zaman çok sonrasına kadar ortaya çıkmasada, doğumda mevcut olan bir hastalıktır. Patellar luksasyonun neden olduğu sürtünme, dejeneratif bir eklem hastalığı olan artrite yol açabilir. Eklemde geçici topallığa neden olan ara sıra bir lüksasyon olan derece 1inci dereceden, tibianın dönmesinin şiddetli olduğu ve patellanın manuel olarak yeniden hizalanamadığı dört dereceli Patellar Luxation vardır. Bu, köpeğe bodur bir görünüm verir.

Progresif Retinal Atrofi (PRA): Dejeneratif bir göz bozukluğu. PRA'nın neden olduğu körlük, gözün arkasındaki fotoreseptörlerin kaybından kaynaklanan yavaş bir süreçtir. PRA, köpek herhangi bir körlük belirtisi göstermeden yıllar önce tespit edilebilir.

Portosistemik Şant: Portosistemik şant (PSS), karaciğer ile vücut arasında anormal bir kan akışıdır. Bu bir problem karaciğer vücudu toksinlerden arındırmaktan, besinleri metabolize etmekten ve ilaçları ortadan kaldırmaktan sorumludur. Belirtiler arasında nörodavranışsal anormallikler, iştahsızlık, hipoglisemi (düşük kan şekeri), aralıklı gastrointestinal sorunlar, idrar yolu sorunları, ilaç intoleransı ve büyüme geriliği sayılabilir ancak bunlarla sınırlı değildir. Belirtiler genellikle iki yaşından önce ortaya çıkar.

Hipoglisemi: Birçok küçük cins köpek gibi, Terierler de stresli olduklarında, özellikle de yavru olduklarında hipoglisemiden muzdarip olabilirler. Hipoglisemi, düşük kan şekeri nedeniyle oluşur. Belirtilerden bazıları zayıflık, kafa karışıklığı, titrek bir yürüyüş ve nöbet benzeri bölümleri içerebilir. Köpeğiniz buna duyarlıysa, önleme ve tedavi seçenekleri hakkında veterinerinizle konuşun.

Çöken trakea: Akciğerlere hava taşıyan trakea kolayca çökme eğilimindedir. Çöken bir trakeanın en yaygın belirtisi, birçoğunun "kaz kornası"na benzer olarak tanımladığı kronik, kuru, sert bir öksürüktür. Çöken trakea tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Ters hapşırma: Bu durum bazen trakea çökmesi ile karıştırılır. Bu çok daha az ciddi bir durumdur ve sadece birkaç dakika sürer. Ters hapşırma, öncelikle köpeğiniz heyecanlandığında veya çok hızlı yemeye veya içmeye çalıştığında ortaya çıkar. Havada polenler veya diğer tahriş edici maddeler olduğunda da ortaya çıkabilir. Köpeğin burnundan salgılar yumuşak damaklarına düşer ve otomatik bir reaksiyonla nefes borusunun üzerinde kapanmasına neden olur. Bu, Malteseniz için çok korkutucu olabilir, ancak sakinleşir sakinleşmez ters hapşırma durur. Rahatlamasına yardımcı olmak için boğazını hafifçe okşayın.

 

MALTASE TERRİER IRKININ BAKIMI

Malteseler düzenli bir yürüyüşün veya dışarıda oynamanın tadını çıkarırlar. Genellikle yaşlılığa kadar eğlenceli kalırlar. İç mekanlarda aktif oldukları ve çok fazla egzersiz gerektirmedikleri için sizi yormazlar.

Genel bir kural olarak, Maltese köpek yavrusuyla çok uzağa yürümek için 8 aylık olana kadar bekleyin, çünkü kemikleri hala gelişmektedir. Yavru köpeğinizin, olgunlaşana kadar çitle çevrili bahçenizde kendi hızında oynamasına izin verin ve ardından düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce kontrol için veterinerinize götürün.

Malteseler kesinlikle ev köpeğidir ve aşırı sıcağa veya soğuğa iyi tahammül etmezler.

 

MALTASE TERRİER BESLENME DÜZENİ

Önerilen günlük miktar: Günde iki öğüne bölünmüş 1/2 ila 3/4 fincan yüksek kaliteli kuru gıda.

Not: Yetişkin köpeğinizin ne kadar yediği, büyüklüğüne, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler de insanlar gibi bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda yiyeceğe ihtiyacı yoktur.

Terierinizin şişmanlamamasına dikkat edin. Her zaman yemeği dışarıda bırakmak yerine yemeğini ölçerek ve günde iki kez besleyerek Maltesenizi iyi durumda tutun. Fazla kilolu olup olmadığından emin değilseniz, ona göz testi ve uygulamalı test yapın.

 

 

MALTASE TERRİER TÜY YAPISI VE RENKLERİ

Çarpıcı Maltese kürkü saf beyaz, ipeksi ve düzdür, yere kadar uzanır. Malteseler, pek çok cins için tipik olan kürke sahip değildir ve fazla tüy dökmezler.

Aşağı tarafta, Malteselerin tüyleri kolayca matlaşır ve kirlenir. Buna ek olarak, Malteseler yüzlerinde göze hoş gelmeyen gözyaşı lekelerine eğilimlidir.

Sportif kısa bir kesimi olsa bile, Maltese’nizin kürkünü her gün nazikçe fırçalayın ve taraklayın.

Küçük ırklar diş problemlerine eğilimlidir ve Malteseler istisna değildir. Maltese Terierleri dişlerinde çok fazla tartar oluşturma eğilimindedir ve genç yaşta dişlerini kaybedebilir, bu nedenle dişlerini düzenli olarak fırçalayın ve yılda en az bir kez veterineriniz tarafından profesyonel bir temizlik planlayın.

Tımar sürecinin bir parçası olarak, Maltese’nizin kulaklarını düzenli olarak kontrol edin. İçlerine bakın ve onları güzelce koklayın. Enfekte görünüyorlarsa (rahatsız edici bir koku, kızarıklık veya kahverengi akıntı varsa), veterinerinizden bunları kontrol etmesini isteyin. Kulak kanalında kıl varsa, parmaklarınızla çekin veya veterinerinizden veya kuaförünüzden sizin için yapmasını isteyin.

Kürkünü güzel ve parlak tutmak için Maltese’nizin haftalık olarak yıkayın. Kürkünü yıkamak için ovalamaya gerek yoktur. Paltoyu ıslattıktan ve şampuanı uyguladıktan sonra, kiri çıkarmak için parmaklarınızı üzerinden geçirmeniz yeterlidir. Saç kremi uygulayın, ardından iyice durulayın.

Maltese’nizi fırçalarken, tüyüne hafif bir saç kremi sürün. Asla kuru veya kirli bir şekildeyken tüyünü fırçalamayın, aksi takdirde tüyü kırarsınız.

Ağrılı gözyaşlarını ve diğer sorunları önlemek için her banyodan sonra Maltese’nizi tırnaklarını kesin. Yere tıkladıklarını duyarsanız, çok uzunlar. Köpek ayak tırnaklarında kan damarları vardır ve çok fazla keserseniz kanamaya neden olabilirsiniz. Bu nedenle, köpek tırnağı kesme konusunda deneyimli değilseniz, bir veterinerden yardım isteyin.

Maltese’nizi tararken, anal bölgeyi kontrol ettiğinizden ve tüyü çok uzuyorsa etrafını makasla düzelttiğinizden emin olun. Genellikle etrafındaki yaklaşık yarım inç tüyü kırpmak yeterlidir.

Maltese’nizi fırçaladıktan ve o kuruduktan sonra, gözün dış köşesinden başlayarak, başın merkezine doğru bir açıyla geri giderek, sonra tekrar dış köşesine geri giderek başının üstündeki tüyleri toplayın.

 

MALTASE TERRİER IRKININ ÇOCUK VE EVCİL HAYVANLARLA GEÇİMİ 

Küçük boyutları nedeniyle, Malteseler küçük çocuklu ailelere uygun değildir. Çoğu yetiştirici, çocukları 5 veya 6 yaşından küçük olan kişilere yavru satmaz.

Terierler, erken yaşta sosyalleşirlerse, kediler de dahil olmak üzere diğer evcil hayvanlarla iyi geçinebilirler. Büyük köpeklerin peşinden gitme konusunda cesurlardır.