Boxer


Boxer Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

GENEL YAŞAMA UYUMLULUK

Apartman yaşamına uyum sağlama:⭐⭐⭐⭐
İlk defa besleyenler için uyum: ⭐⭐⭐
Duygusallığa bağlı hassaslık:⭐⭐⭐⭐
Evde yanlız kalabilme:

 

AİLE YAŞAMINA UYUMLULUK

Aile ortamına uyum:⭐⭐⭐⭐⭐
Çocuklarla anlaşabilme: ⭐⭐⭐⭐
Evdeki diğer hayvanlarla anlaşabilme:⭐⭐⭐
Eve gelen yabancılarla anlaşabilme:⭐⭐⭐⭐

 

SAĞLIK ve BAKIM İHTİYAÇLARI

Tüy dökülme yoğunluğu:⭐⭐⭐⭐
Salya akma potansiyeli: ⭐⭐
Bakım kolaylığı:⭐⭐⭐⭐⭐
Genel sağlık:⭐⭐
Kilo alma potansiyeli:
⭐⭐⭐⭐
Boy:⭐⭐⭐

 

EĞİTİLEBİLİRLİK

Eğitim kolaylığı:⭐⭐⭐⭐
Zeka seviyesi: ⭐⭐⭐⭐
Tuvalet eğitimi:⭐⭐
Havlama eğitimi:⭐⭐⭐

 

FİZİKSEL İHTİYAÇLAR

Enerji seviyesi:⭐⭐⭐⭐⭐
Yorgunluk: ⭐⭐⭐⭐⭐
Egzersiz ihtiyacı:⭐⭐⭐⭐⭐
Oyunculuk potansiyali:⭐⭐⭐⭐⭐

 

BOXER'İN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ

Boxer ırkı asil, zarif duruşun güç ve çeviklikle birleştiği bir aile köpeğidir. Kare orantılı, güçlü ve kaslı bedeni vardır. Geniş kafa, kırışık alın yapısı ve meraklı tatlı bakışları ile kendini fark ettiren bir güzelliğe sahiptir. Kısa ve parlak kürk yapısı, kendinden emin ve bir o kadar serbest adımlarıyla heyecanlı ve sevgi dolu bir ırktır. Boxer ırkı çalışan görev sahibi bir köpek olduğu için, bekçi köpeği olarak hizmet verdikleri de görülür.

 

BOXER IRKININ TARİHİ

Boxer köpeği heyecanlı, meraklı, oyuncu, sevdiklerine kendini adamış ve dışa dönük karakter özelliklerine sahiptir. Zeki, akıllı ve çevresinde olan şeylere karşı dikkatli bir köpektir. Bu cins, çalışkan ve iş köpekleri olarak insanlara yardımcı olmalarıyla da bilinir. Bunun yanında çok uyumlu bir köpek olarak, aktif bir aile için de mükemmel dost olurlar. Zaman zaman inatçı halleri görülür ancak yinede komutlara karşı duyarlı ve hassastırlar. Sahibinin sözünü dinlerler. Cesur yapıları ile zaman zaman farklı cins köpeklere karşı iddialı davranışlar sergileyebilirler. Ancak genel olarak aile köpekleri ve diğer evcil hayvanlar ile araları oldukça iyidir.

Boxer sahibi iseniz artık hayatınızın daha aktif ve hareketli bir dönemine girmişsiniz demektir. Aktif ve enerjik bir köpek olması sebebiyle sizinde hayatınızı hareketlendirecektir. Sevimli, cana yakın halleriyle bir köpek tarafından sevilmenin nasıl bir şey olduğunu size öğretecektir. Duygusal bir yapıları vardır, kırılgandırlar. Empati yetenekleri gelişmiştir, içinde bulunduğunuz ruh halini anladıkları görülür. Uyanık ve dikkatli halleri ile çevresindeki duyguları, olayları fark ederler. Kendinden emin, ağırbaşlı duruşa sahip olsalar da sahibinin bir tebessümü ve sıcak yaklaşımı ile sevimli hali ortaya çıkar.

Oyun oynamaktan çok mutlu olurlar. Çocuklarla iyi anlaşır ve oyun arkadaşı olmaya bayılırlar. Çocuklara yaklaşımları sabırlı, koruyucu, sevgi dolu ve hoşgörülüdür. Bu ırkın 3 yaşına gelene kadar da oyuncu yapıları ile kendisinin de hala yavru köpek olduğu bilinir. Üç yaşını tamamlayana kadar tamamen olgun kabul edilmediği için yavruluk dönemi en uzun süren köpek ırkları arasında yer alır. Yabancılara karşı daha dikkatli ve tedbirli yaklaşırlar. Koruma içgüdüleri gelişmiş olduğu için tanımadığı kişilere dost canlısı yaklaşmaz. Boksör köpekleri sıcak, samimi ve dost canlısı yanını tanıdığı insanlara gösterir. Bekçi ve aile koruyucusu görevini ciddiyetle yapar. Olası tehditlerde cesur davranarak ailesini ve evini korur. Bu köpeği saldırgan görebileceğiniz tek an o zamandır. Ailesine, sevdiklerine ve evine karşı bir tehdit olmazsa ve savunmasını gereken bir durumla karşılaşmazsa saldırgan davranışlar sergilemezler.

Eğitilebilir köpekler arasındadır. Eğitimi sırasında pek zorluk çıkarmaz ancak iyi bir lidere ihtiyaç duyar. İnatçı yapısı ile kendisi liderlik vasfını almak isteyebilir. Buna izin verilmemelidir. Sahibi ve diğer tanıdığı insanların komutlarına uyması gerektiği öğretilmelidir. Başkalarının sözünü dinlemediği zamanlar olsa bile esas sahibinin tek bir komutuyla durmayı bilmelidir. Bu köpeklere ilk verilmesi gereken eğitimlerden birisi çok fazla gürültü yapmamasını ve insanların üzerine atlamamasını öğretmektir. Fazla oyuncu oldukları için sevgilerini gösterirken aşırıya kaçabilirler. Buda zaman zaman insanları korkutabilir. İyi eğitilmiş Boxer köpeğini asker ve polis köpeği olarak çalışırken de görebilirsiniz. Yüksek zekâsıyla görev köpekleri olarak başarıyla birçok işi yaparlar.

Apartman yaşamına uyum sağladıkları görülür. İmkânınız varsa orta büyüklüğe sahip bahçeli bir evde yaşamak onlar için daha sağlıklıdır.  Bahçeli evde rahatça koşup oyun oynar ve sonrasında ailesiyle birlikte aynı evin içerisinde kalabilir.  Bu ırkın ısı hassasiyetleri olduğu için ve sıcak havalarda hızlıca ısınır ve soğuk havalarda çabuk üşürler. Bu yüzden ev hayatında daha sağlıklı yaşadıkları görülür ve her zaman bahçede sokakta kalamazlar.  Apartman yaşamında ise en dikkat edilmesi gereken ve uyum sürecini tamamlayan şey Boxer köpeğinin egzersiz ihtiyacını karşılamaktır.

Boxer aktif bir ırk olduğu için, aktif yaşam süren kişilerle mükemmel bir arkadaşlık kurar. Her gün egzersiz yapması gereklidir. Sevdikleri veya sahibiyle aktivite, yürüyüş ve koşu yapmak hem sağlıkları için önemlidir hem de bu etkinlikler onları çok mutlu eder. Soğuk havalara karşı hassasiyetleri vardır. Kısa tüylü yapıları onları soğuktan çok koruyamaz bu yüzden egzersiz yapılacak zamanlar havaya göre ayarlanmalıdır. Sosyalleşmek, insanlarla etkileşim kurmak Boxer için bir gerekliliktir. Yeterli sosyalleşemediklerinde sahibine karşı hep sevgiyle bağlı kalsa da, çevresindeki hayvanlara ve insanlara karşı agresif davranışlarda bulunabilirler. O yüzden köpeğinizin sosyalleşmesine imkan sağlamalı, ona gün içerisinde belli bir zaman ayırmalısınız. Boxer ırkının birçok köpek ırkına göre yaşam sürelerinin biraz daha kısa olduğu bilinir ve yaşadıkları süre boyunca sevdiklerine, size karşı sonsuz sevgisini gösterecektir.

 

BOXER BOY ORANI

Erkeklerde boy 57-63 cm., dişilerde ise 53-59 cm. arası değişebilmektedir. Ağırlık ise ortalama erkeklerde 30, dişilerde 25 kilogram civarıdır.

 

BOXER KİŞİLİĞİ

Boxer ırkının ataları, MÖ 2.500’e Asur imparatorluğunun savaş köpeklerine kadar uzanır.  Boxer, günümüzde var olmayan iki orta Avrupa köpek cinsinden Danzige Bullenbeisser ve daha küçük Brabenter Bullenbeiser (Bulldog) türemiştir. Bullenbeiser, boğa ısıran anlamına gelmektedir ve bu köpekler büyük avları kovalamak için kullanılmıştır. Avlanma sırasında çevik yapılı, geniş, güçlü bir çenesi ve girintili bir burnu olan bir köpek gerekiyordu. Sonunda ortaya bu ırk çıkmıştır. İngiltere’de, Bulldog ırkı spor için tercih edilen cins iken, Almanya’da büyük mastiff soyundan gelen Bullenbeisser köpekler kullanılmıştır.

Orta çağda Bullenbeisser, soylu insanlar tarafından ayı, bizon, geyik ve yaban domuzu gibi hayvanları arazilerde avlamak, yakalamak için kullanıldı. Bu soylular arasında bir gelenek ve eğlence halini almıştı. Bu işte başarılı olmalarıyla Almanya’nın gözde büyük avcıları oldular. 1800’lerin başında, Alman eyaletlerinde siyasi durumlarda değişiklik yaşandı ve soylular gözden düştü. Soyluların büyük mülkleri parçalandı ve yaban domuzu avı geleneği sona ermek zorunda kaldı. 1865’te Geniş mülklerde başarıyla avcılık yapan güçlü Bullenbeisser de artık işsizdi. Sonradan bu ırk çiftçilerin ve kasapların sığırlarını sürmek için kullanıldı.

1830’larda Alman köpek yetiştiricileri, Bullenbeiser’larını büyüklüğü için mastiff tipi köpekler, dayanıklılıkları için teriyerler ve son olarak Bulldog’larla çaprazlayarak yeni bir tür yaratmak için çaba gösterdiler. Sonuç, aerodinamik bir gövde yapısına, güçlü bir tutuşa sahip sert ve çevik bir köpek oldu. 1895 yılında çaprazlamalar ile birlikte yeni bir cins olan daha zarif ve daha modern bir köpek “Boxer” ortaya çıktı. Boxer adının kökeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak Alman Boxl’den türetilmiş olması muhtemeldir. Ön pençelerini oyun oynarken, kendini savunurken kullanım şeklinde dolayı boks dövüş şeklini çağrıştırdığı da ifade edilir.

 

BOXER SAĞLIK DURUMU

Boxer sağlıklıdır, ancak tüm ırklar gibi, belirli sağlık koşullarına eğilimlidirler. Boxer ırkı bu hastalıkların herhangi birini veya tamamını almaz, ancak bu cinsi düşünüyorsanız, bunların farkında olmanız önemlidir.

Boxer ırklarında görülebilecek sağlık sorunları başlıda şunlardır:

Kalça Değerlendirmesi

Dirsek Değerlendirmesi

Tiroid Değerlendirmesi

AS/SAS Kardiyo

Aort Kapak Hastalığı

Boksör Kardiyomiyopatisi

ARVC DNA Testi

Dejeneratif Miyeolopati DNA Testi

 

BOXER IRKININ BAKIMI

Boxer kısa, şık ve parlak kürküyle az bakım isteyen bir köpektir. Genellikle temizdir hatta kedileri taklit ederek, kendisini yalayarak temizlememeleriyle de bilinirler. Az tüy döktükleri bilinir ve haftalık tarama fırçalama ile bu daha da aza indirilebilir. Haftada 1- 2 defa yapacağınız sert kıllı bir fırça, lastik bir köri fırçası veya tazı eldiveniyle tarama ve fırçalama işlemi ile ölü tüylerden arındırır, daha iyi bir görünüm elde etmesini sağlamış olursunuz.

Boxer temiz bir köpek olma eğilimi gösterir ve sadece ara sıra ya da gerektiğinde banyoya ihtiyaç duyar. Ancak bazıları da kendilerini kirletmeye meyillidir. Örneğin başka bir köpeğin kakasında yuvarlanıp kendilerini kirletebilirler. Bu gibi durumlarda banyo ihtiyacı kaçınılmazdır ve hemen temizlenmelidir. Fazla banyo almaları ciltteki doğal yağları yok ettiği için önerilmez.

Tırnak bakımı yıpranmadığı, kırılmadığı sürece en az ayda 1 kez yapılmalıdır. Ağız ve diş sağlığı için mümkünse her gün değilse en az haftada 2- 3 kez dişlerinizi fırçalamanız önerilmektedir.  Diğer bakım ihtiyaçları kulak, burun, göz, cilt, ayak ve pati olarak devam eder. Haftalık rutin kontroller sırasında bunları da incelemeniz gereklidir. Farklı bir durum gördüğünüzde veterinere götürmeli ve sağlık kontrollerini yaptırmalısınız.

 

BOXER BESLENME DÜZENİ

Boxer ırkı, enerjik yapıya sahip olmaları sebebiyle mineralli, vitaminli yani yüksek kaliteli köpek maması tüketmelidir.  Orta ırk için olan köpek mamalarını ya da veterinerin onay verdiği bu mamalara ek olarak ev yemekleri de tüketebilirler.  Kaliteli köpek mamaları üreten Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care markalar arasından tercih yapabilirsiniz. Boxser’ların damak tatları çok gelişmiştir bu yüzden sevdikleri yiyeceklere kendileri de karar verebilirler.

Belirttiğimiz markalar arasından orta ırka, yaşına, alerjen durumuna uygun olanı ve onunda en sevdiğini tercih edebilirsiniz. Sevdiği yiyecekler söz konusu olunca doyduklarını pek anlamadıkları için vereceğiniz yiyeceklerde ölçülü olmaya dikkat ediniz. Genellikle beslenme ihtiyacını karşılamak için günlük 2- 3 ölçek yüksek kaliteli kura mamayı iki öğün bölerek verebilirsiniz. Bu ölçü bir genellemedir köpeğinizin yaşına, aktifliğine ve sağlığına göre artıp azalabilir. Boy, kilo ve yaş durumuna göre ideal bir beslenme düzeni ve planı oluşturabilirsiniz. Beslenmeleri konusunda bir endişeniz ya da merak ettiğiniz şeyler de veterinerinize danışarak bilgi almanız en doğrusu olacaktır.

Not: Yetişkin köpeğinizin ne kadar yediği, büyüklüğüne, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler de insanlar gibi bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda yiyeceğe ihtiyacı yoktur. Oldukça aktif bir köpeğin hareket düzeyi düşük bir köpekten daha fazlasına ihtiyacı olacağını söylemeye gerek yok. Köpek mamanız ne kadar iyi olursa, köpeğinizin gelişimi ve tüy kalitesi de o derecede iyi olur.

 

BOXER TÜY YAPISI VE RENKLERİ

İki farklı kürk rengine sahiptir. Brindle veya kahverengiyle birlikte beyaz lekeler bu ırkın kabul edilmiş ana renkleridir. Kahverengi kendi içerisinde açık bronz renkten başlayarak kırmızımsı kahverengiye kadar farklı ton çeşitlerinde olabilir. Brindle renk çeşidinde kahverengi arka plan üzerinde kaplanlardaki gibi çarpıcı siyah çizgi geçişleri, desenleri görülür. Boksör ırkında görülen beyaz lekeler genellikle karnın veya bacaklarının üzerinde geçişler şeklinde görülür. Köpeğin genel renginin üçte birinden fazla beyaz renk olmaması gerekir. Beyaz renk Boksör’ün boyun veya yüz bölgesine kadar ulaşıyorsa, rengi parlak kahverengi veya parlak çizgili olarak tanımlanır. Beyaz lekeleri bulunmayan versiyonlarına sade Boxer denir. Yüz bölgesinde siyah maskeleri, bazen burun üzerinden geçen beyaz bir şerit veya ağzından gözlerinin altına, arasına kadar gelen beyaz alev görümüne sahip olan tüyler olabilir. Bu köpekler siyah kürk rengi geni taşımadıkları için tamamen simsiyah Boksör görme ihtimaliniz yoktur. Ancak beyaz Boksör görmeniz mümkündür. Bunlar albino değildir, renkleri mutasyon sonucu oluşmamıştır. Beyaz renkte de Boxer ırkının orjinal rengidir. Vücudunun %75’i beyaz kürkle kaplıdır, bu köpeklerin fazla beyaz oldukları için güneşte yanma, cilt kanseri ve sağırlık gibi sağlık sorunlarına eğilimi yüksektir. Bilinçli ırk yetiştiricileri bu sağlık sorunundan dolayı bu genlerin yeni yavrulara geçmesini istemezler, bu yüzden beyaz Boksörlerin çiftleştirilmesine pek onay vermezler.

Boxer köpeği kısa, şık, pürüzsüz ve parlak kürke sahiptir. İnce tüylere sahip olan Boksör ısı hassasiyeti sebebiyle çok sıcak ve çok soğuk havalarda rahat edemez. Tüylerinin rengi kırmızı, açık veya koyu kırmızı tonlarında ya da açık kahverengi ile koyu kahverengi olabilir.

 

BOXER IRKININ ÇOCUK VE EVCİL HAYVANLARLA GEÇİMİ 

Boxerler çocukları sever ve aktif büyük çocuklar için harika oyun arkadaşlarıdır. Bununla birlikte, küçük çocuklar için fazla başıboş olabilirler ve yanlışlıkla onları oyun sırasında yere serebilirler.

Çocuklara her zaman köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl dokunacaklarını öğretin ve her iki tarafın da herhangi bir ısırma veya kulak ve kuyruk çekmesini önlemek için köpekler ve küçük çocuklar arasındaki etkileşimleri her zaman denetleyin. Çocuğunuza uyurken veya yemek yerken hiçbir köpeğe yaklaşmamasını veya köpeğin mamasını elinden almaya çalışmamasını öğretin. Hiçbir köpek bir çocukla gözetimsiz bırakılmamalıdır.