Bengal Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler
GENEL YAŞAMA UYUMLULUK
Oyun Kabiliyeti: | ⭐⭐⭐ |
Fiziksel Aktivite: | ⭐ |
Bakım İhtiyacı | ⭐⭐⭐⭐⭐ |
Aile Üyeleri ile uyum: | ⭐⭐⭐⭐⭐ |
Evcil Hayvanlarla Dostluk: | ⭐⭐⭐⭐ |
Çocuklarla anlaşabilme: | ⭐⭐⭐⭐ |
Dikkat Gereksinimi: | ⭐⭐⭐⭐ |
Miyavlama: | ⭐ |
Uysallık: | ⭐⭐⭐⭐⭐ |
Zeka Seviyesi: | ⭐⭐ |
Bağımsızlık: | ⭐⭐ |
Saldırganlık: | ⭐⭐ |
BENGAL'IN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
Renk ve desenleri ile tıpkı vahşi görünümlü bir kedi izlenimi veren Bengaller, ormanlarda yaşayan küçük yaban kedilerine özgü fiziksel özelliklere sahip ve bir evcil hayvan kadar sevgi dolu, güvenilir kişilikleriyle de evde beslemeye uygun popüler birer kedi cinsidirler. Bengal kedilerin görünümündeki bazı özellikler, diğer soyağacındaki evcil kedilerin taşıdığı özelliklerden farklılık gösterir.
BENGAL IRKININ TARİHİ
Bengal cinsi kediler, evcil kediler ile (Felis silvestris catus) leopar desenli Pars kedilerinin melezleri olarak ortaya çıkmıştır. Pars kedisi, daha büyük gövdeli, gözleri kıpır kıpır, belirgin bıyıkları, uzun bacakları ve parlak leopar desenli benekleri ile tıpkı minyatür bir leopar kedi gibi görünür.
Bengal cinsi kedilerin ortaya çıkması da henüz bir evcil hayvan mağazasından (pet shop) dişi bir Pars kedisinin satın alınmasıyla başlamıştı. Bugünün aksine, o zamanlar Pars kedileri yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki evcil hayvan satışı yapılan mağazalardan satın alınabiliyordu. Pars kedisinin satın alınmasındaki amaç yeni bir kedi türü yaratmak değildi. Ta ki o yıllar Amerikalı kedi yetiştiricisi Jean Mill’in benzersiz bir evcil hayvan istemesine kadar. Birkaç yıl aradan sonra, Mill, evcil kedi ile leopar desenli Pars kedisinin çiftleştiğini ve bunun sonucunda yaşanan doğuma tanıklık etmişti. Bu doğumdan yalnızca “Kin-Kin” adında dişi bir yavru kedi hayatta kalmayı başarmıştı.
Jean Mill bunun üzerine melez yeni bir cins ortaya çıkarmanın Pars kedilerinin kötü durumuna fayda sağlayacağına kanaat getirmişti. Ardından kolları sıvayıp işe koyulan Jean Mill ikinci bir çiftleştirme ile birkaç yavru melez kedi daha elde etti. İlk melez yavru kediler genellikle vahşi akrabalarına benzer şekilde gergin ve utanç kediler olarak büyüdüler. Aradan geçen birkaç yılın sonunda tekrar tekrar doğan yavru melez kediler, Pars kedilerinden birkaç nesil uzakta olduktan sonra ancak mizaç olarak tatlı ve uysal bir hale gelebilmişti.
Takvimler 1985 yılını gösterdiğinde ise bugün evcil bir kedi haline gelen Belgal cinsi kediler artık yeterli nesle sahiptiler. Mizaç olarak da tamamen evcil olduklarını ve evdeki hiçbir aile üyesi için tehlike oluşturmadığını kanıtlayarak kabul gördüler. Bugün ise Bengaller dünyanın her yerinden kendisine ilgi duyan pek çok takipçiye sahiptir. Bu ilginin altında elbette leopar desenli egzotik görünümleri, yüksek zekâ seviyeleri ve sahiplerine karşı olan sevgi ve bağları önemli rol oynamaktadır.
BENGAL KİŞİLİĞİ
Kabul edelim ki Bengal cinsi kediler tıpkı vahşi bir kedi gibi görünürler. Ancak dünya üzerinde milyonlarca kedi severin bu cinste bir kedinin herhangi bir evcil kedi kadar sevimli olduğunu söylediği de bir gerçektir. Sahiplerine karşı son derece sadık bir tür olan Bengaller, güçlü zekâlarıyla da fazlasıyla meraklı, tam bir oyun sever, enerjik ve girişken kedilerdir. Kedi forumlarında pek çok Bengal hayranlarının, Bengal cinsi kedilerinin kişilikleri ve eğlenceli tuhaflıkları hakkında övündüklerine rastlayabiliriz. Bengaller, bulunduğu ortamı benimseyen, sahipleriyle güçlü bir sevgi ve sadakat bağları kuran özel bir türdür. Bu özellikleri onları ilk defa kedi besleyecek olan kişilerin gözünde de değerli kılmaktadır. Bengaller, ihtiyaç duydukları ilgi ve sevgiyi sahiplerinden gördüğü takdirde son derece sadık, sevecen ve oyun oynamayı seven iyi bir arkadaş olurlar.
Esnek vücut yapıları sayesinde atletik ve çevik olan Bengaller, tırmanmayı çok severler. Zaman zaman evin içerisinde herhangi bir odada yüksek bir tepeye çıktığı görülebilir. Ancak bir şeyleri devirmek gibi bir niyetleri yoktur. Onlar yalnızca fiziksel aktiviteleri yüksek bir ırktır. Bu özellikleri onları genellikle evin içerisinde adeta bir eğlence kaynağı yapar. Onları bu kadar enerjik kılan temel özelliklerinden biri kuşkusuz zekâlarıdır. Ormanda hayatta kalmak müthiş bir zekâ ve yıldırım gibi bir refleks gerektirdiğinden dolayı Bengallerin bu kadar enerjik olmasına şaşırmamak gerekir.
Bengaller son derece dikkatli kedilerdir. Bu dikkatleri yüksek zekâ seviyeleri ile birleşerek öğrenmeyi kolay kılar. Yeni davranışlar öğrenmekten oldukça keyif alırlar. Buda, Bengellari eğitmeyi son derece kolaylaştırır ve eğitim zamanlarını stresli değil keyifli anlara dönüştürür. Ev içerisinde diğer pek çok kedinin öğrenmesi güç şeyleri bile öğrenebilecek zekâya sahiptirler. Onları ev içerisinde iyi bir arkadaş yapan temel özelliklerinden biri de işte bu yüksek zekâ ve öğrenme kabiliyetleridir. Evdeki genel geçer değişiklikleri bile fark edebilme yetenekleriyle bilinirler.
Bengaller, soyağacındaki diğer vahşi akrabaları gibi özgürlüklerine düşkün kedidirler. Bu nedenle kısıtlanmayı hiç sevmezler. Bu davranış özellikleri Bengellare özgü değil, çoğu aktif ırkta görülebilen tipik bir özelliktir. Şaşırtıcı bir bilgi de; Bengallerin suyu seven kediler olmasıdır. Özellikle de akan bir su varsa. Bazıları yalnızca patisini musluğun altına sokarken, bazıları da küvette ya da duşun altında oyunlar oynamaya çalışabilir. Ancak, Bengallerin bu su sevdası uzun vadede pek de iyi bir şey değildir. Zira Bengal sahibi kişilerin kedilerine mutfak tezgâhına çıkmamaları yönünde zorlu bir eğitim vermesi kaçınılmazdır. Yoksa tezgâh üzerindeki tabaklar, bardaklar devrilebilir. Bununla birlikte klozet kapağı gibi yerleri de kapalı tutmak iyi olacaktır.
BENGAL SAĞLIK DURUMU
Tipik bir Bengal kedisinin yaşam ömrü 9 ila 15 yıl arasıdır. Söz konusu bu süreler nispeten sağlıklı bir Bengal cinsi için geçerlidir. Ancak, tüm kedilerde olduğu gibi Bengal kedilerinde de genetik veya yaşamsal sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Bengal cinsi kedilerde en yaygın görülen hastalıklardan biri kalp hastalığıdır. Bu sağlık sorunu özellikle yaşlı Bengal kedilerinde görülmektedir.
Bir diğer sağlık sorunu ise göz hastalığıdır. Bengallerin göz retinasının bozulması onların körlüğe varan bir görme problemine ne yazık ki neden olabilmektedir.
Son olarak, Bengaller anestezik alerjilere karşı aşırı derecede hassas bir ırktırlar. Bu nedenle kısırlaştırma dâhil olmak üzere herhangi bir ameliyat sürecinde dikkatle izlenmesi gerekir. Söz konusu anestezilere karşı alerjik bir reaksiyonu, kalbinin durmasına bile neden olabilir.
BENGAL IRKININ EĞİTİMİ
Bir kediyi eğitmek tıpkı bir bebeği eğitmeye benzer. İhtiyacınız olan tek şey zaman ve sabırdır. Bengal cinsi kediler her ne kadar zekâ seviyesi yüksek ve sahiplerine karşı sadık olsalar da bir komutu öğrenmeleri biraz zaman alabilir. Ancak bu süre öyle aylarla ifade edilecek kadar fazla değildir. Zira Bengaller birçok kedi ırkından daha akıllı ve dikkatleri daha yüksektir. Zekâları ve bir şeye odaklanma kabiliyetleri onları mükemmel bir öğrenen yapar. Yaklaşık iki haftalık bir sürede Bengal kedinize ilgi, sevgi ve ödül mamalarınızla dilediğiniz eğitimi verebilirsiniz.
BENGAL BESLENME DÜZENİ
Tıpkı diğer kedi ırkları gibi Bengal kediler de genetik ve yaşamsal bazı sağlık sorunlarına gebedirler. Sağlıklı bir Bengal kedi 9 ila 15 yıl arası yaşarken, iyi beslenmeyen, ilgi ve şefkat görmeyen bir Bengal kedisi ne yazık ki daha kısa ömürlü olabiliyor. Bu gibi olası sağlık sorunlarının önüne geçebilmek ve mizaç olarak enerjik yapılarını koruyabilmeleri için Bengallerin kuru ve ıslak mama gibi protein açısından zengin, eksiksiz ve dengeli bir kedi mamasıyla beslenmesi gerekir. Düzenli bir beslenme programı ile Bengal kedinizi beslemeniz onun kişisel özelliklerini sergilemesi açısından son derece önemlidir.
BENGAL TÜY YAPISI VE RENKLERİ
Tüy uzunluğu orta ila kısa arası bir boyutadır. Tüy dokusu ise yoğun ve ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Benekli veya mermer desenlidirler. Desenlerde yer alan noktalar rastgele veya yatay olarak dağılım gösterir. Genellikle iki farklı tonda renklere sahiptir. Vücut zemin rengi doygun tonda ve belirgin, desenler ise hafif silik tondadır. Göbek kısmı genellikle yoğun desen rengine sahiptir.
Bengal kediler genellikle kahverengi tekir, sepya tekir, vizon tekir ve siyah gümüş tekir renklerinde görülür. Benekli veya mermer desenlere sahiptir.